Verventa

Verventa: 1 systeem, 3 functies

Efficiënt verwarmen, koelen en ventileren in je nieuwbouw

Het ventilatiesysteem van je nieuwbouwwoning is tot veel meer in staat dan zorgen voor verse lucht in al je ruimtes. Je verwarmt of koelt er ook de verschillende zones van je huis mee tot de temperatuur die jij comfortabel vindt. 

Met Verventa krijg je 3 functies in 1 systeem: verwarmen, koelen en ventilatiesysteem D.

Verventa, verwarmen koelen en ventileren in 1 systeem. Poes aan een groot schuifraam

Nieuwbouw Energiezuinig Hoog rendement Geruisloos

Wat is Verventa?

VERwarming + VENtilatie + Airco = VERVENTA

Verventa is een hybride ventilatiesysteem D met warmteterugwinning of warmterecuperatie, aangevuld met luchtklimatisatie om te verwarmen en te koelen. 

 

 • De warmte van de afgevoerde binnenlucht wordt opnieuw gebruikt om de aangevoerde koude lucht op te warmen.
  Binnen in het systeem zit daarom een warmtewisselaar. De verse lucht die Verventa in je huis brengt, hoef je veel minder te verwarmen. Dat bespaart heel wat energie.

 

 • Verventa verwarmt of koelt je woning tot de gewenste temperatuur.
  Via de geïntegreerde zoneregeling doe je dat voor elke ruimte apart en zelfs automatisch. Is het in de woonkamer te warm, schakelt Verventa de verwarming automatisch uit maar blijft de verse lucht binnenstromen. 

“Verventa reageert automatisch en snel op temperatuursveranderingen in mijn woning. Tegelijk ben ik zeker van een perfecte ventilatie.”

Wat zijn de voordelen van Verventa?

 1. Gezonde lucht in je volledige woning
 2. Comfortabel leven, werken en ontspannen
 3. Constante ventilatie
 4. Energiezuinig verwarmen en koelen
 5. Geen zichtbare toestellen aan de muur
Toevoer gekoelde of verwarmde lucht, afvoer vuile geventileerde lucht. Toevoeren van verse lucht. Elke ruimte afzonderlijk gekoeld, verwarmd en geventileerd

Hoe werkt Verventa?

 1. Een ventilatietoestel voor de constante aanvoer van verse lucht.
 2. Een luchtbehandelingskast die zorgt voor het verwarmen of koelen.
 3. Een mengeenheid om de temperatuur in elke ruimte te bepalen zonder impact op de ventilatie.
 4. Een systeem van kanalen (verborgen in de chape) en roosters om verse en warme of koele lucht naar de afzonderlijke ruimtes in je woning te brengen.
 5. Thermostaten om de temperatuur in elke afzonderlijke ruimte te regelen.

De derde component is wat Verventa zo uniek maakt: een verdeelkast waar in het ene deel de gerecycleerde lucht (dat is lucht die binnen wordt hergebruikt om te verwarmen of te koelen), en in het andere ventilatielucht wordt geblazen. Luchtstromen die je onafhankelijk van elkaar instelt.

Resultaat: onafgebroken ventilatie in elke ruimte, ook wanneer je de ruimte nier verwarmt of koelt.

“Het grote voordeel van Verventa is dat alle kamers in mijn woning zowel perfect geventileerd als op een aangename temperatuur zijn. Dit zonder dat er storende toestellen aan de muur hangen.”

Verwarmen

De luchtbehandelingskast in het Verventasysteem verwarmt de gerecycleerde lucht. Met gerecycleerde lucht bedoelen we lucht die zich al in de woning bevindt en door Verventa wordt gebruikt om te verwarmen. Verventa filtert de gerecycleerde lucht eerst en warmt daarmee de ruimte van je keuze op. 

Het verwarmen van de lucht gebeurt op 2 manieren:

1. Via een warmtepomp (type DX), of
2. Via een gasketel (type water).

Wij raden altijd het systeem DX aan in het geval van een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning: Verventa in combinatie met een warmtepomp lucht-lucht. Dat geeft een systeem waarmee je niet enkel verwarmt maar ook koelt.

Om te verwarmen onttrekt de buitenunit warmte aan de buitenlucht. Via compressie in de buiten-unit stijgt de temperatuur, de lucht warmt op en wordt in de binnen-unit afgegeven in de ruimte die je wil opwarmen. Om te koelen, draai je dit proces om. 

Koelen

De warmtepomp lucht-lucht (systeem DX) koelt je ruimtes af wanneer jij dat wil. Zorgt de warmte van de zon ervoor dat het niet meer aangenaam is in je woonkamer? Verventa zorgt automatisch voor de aanvoer van gekoelde lucht. Ondertussen blijft de ventilatie perfect z’n werk doen.

Je woning blijft tijdens de warmste maanden van het jaar comfortabel fris en voorzien van verse lucht.

Ventileren

Verventa is een ventilatiesysteem D, ventilatie met warmteterugwinning en balansventilatie. Het is een mechanisch systeem dat ervoor zorgt dat er evenveel verse (gefilterde) lucht binnenkomt dan dat er lucht uit je ruimtes gaat. De energie van de afgevoerde lucht (warme lucht in de winter en koele lucht in de zomer) wordt daarnaast overgedragen naar de binnenkomende lucht. 

Ventilatie is zeker in nieuwbouwwoningen heel belangrijk en bij wet verplicht in België (EPB-eisen). Door de hoge isolatie-eisen in ons land zijn nieuwe woningen quasi luchtdicht. Constante aanvoer van verse lucht zorgt voor een lagere luchtvochtigheid in huis, verhoogt de luchtkwaliteit en maakt je woning een stuk gezonder om in te leven. 

Vragen over Verventa?

6 + 3 =